



Lærerens tilrettelæggelse af undervisningen
Hvorledes kan man tilrettelægge et læringsfremmende læringsmiljø gennem et socialt syn på læring?

Erik Sigsgaard
Erik Sigsgaard er en dansk seminarielektor, børneforsker og tidligere politiker. Han er uddannet lærer, og senere læst psykologi på universitetet. Han udtaler sig i debatten om heldagsskolen. Han mener, at det er naivt at tro, at børn lærer mere, hvis de samtidig mister en stor del af deres fritid. Til gengæld risikerer de store skolebørn at blive den hårdest arbejdende gruppe i befolkningen, hvis de skal gå i skole i 37 timer om ugen, lave lektier, gå til klaver, fodbold mm. Men børnene lærer mindst lige så meget eller mere i fritiden, som de gør i skolen. Vi, som voksne, er uopmærksomme på, at man også lærer noget andre steder, fordi vores samfund er blevet voldsomt institutionaliseret. Dette har styrket troen på, at det er nødvendigt og godt at bruge mere tid i skolen. Det er blevet en slags ideologi, hvor mere undervisning og mere institutionalisering er af det gode, mens leg og fritid ikke er noget, man lærer af.
Det er positivt, at folkeskolereformen vil indføre mere leg og kreativ undervisning, men det må ikke ske på bekostning af leg og fritid. Ifølge Erik Sigsgaard er den leg, regeringen taler om, leg hvor det bliver mere nyttigt, og hvor eleverne lærer, mens de leger. Regeringens planer omkring at lege i undervisningen, ser man mange forældre, som nikker ja til, men der er ingen steder, hvor børn lærer så meget, som når de netop bare leger.. ikke når de bliver sat til det. Det er et overgreb mod legen, som er iklædt et tiltrækkende skråbånd. Sammen med det antal timer, der eksproprieres ud af barndommen, er leg og læring det mest farlige træk ved skolereformen.
Regeringen tænker, at jo længere tid barnet opholder sig i skolen, desto bedre bliver det til en masse ting. Læring foregår ikke kun på skolen, men også uden for skolen blandt andet når de spiller computer derhjemme.